Care este viitorul schemei EU-ETS?

brexitDecizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana ridica semne de intrebare privind viitorul EU ETS, decizia politica influentand piata obligatorie a carbonului mai mult decat oricand. Modificarile de pret pentru certificatele EUA din aceasta dimineata nu au fost surprinzatoare, asteptarile jucatorilor de pe piata nefiind unele optimiste.La deschiderea burselor europene, EUA a inregistrat o scadere de peste 14% fata de inchiderea anterioara, stabilizandu-se insa, in scurt timp, in jurul valorii de 5 euro.

Implicatiile votului de ieri sunt majore, Marea Britanie avand, potrivit datelor disponibile pentru 2015, 910 instalatii active aflate sub schema EU-ETS, reprezentand 186,7 milioane tone CO2 echivalent, ceea ce inseamna un procent de 11,2% din totalul emisiilor verificate la nivel de UE.

Ceea ce trebuie insa remarcat este faptul ca Marea Britanie, in pofida deciziei de a parasi Uniunea Europeana, a fost si ramane in continuare unul dintre promotorii schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera al UE. In anul 2002, oficialii britanici au cautat sa valorifice prevederile Protocolului de la Kyoto, punand bazele unei scheme pilot de tranzactionare. Ulterior, Marea Britanie a continuat sa promoveze in randul statelor membre, necesitatea unui astfel de mecanism, punand, in 2005, piatra de temelie pentru ceea ce astazi este cea mai mare piata a carbonului la nivel mondial.

De asemenea, este important de precizat faptul ca Marea Britanie este un jucator important si pe piata voluntara a carbonului. Woodland Carbon Code (WCC) este un standard national pentru validarea si certificarea proiectelor de reducere voluntara a emisiilor de gaze cu efect de sera, gestionat de UK Forestry Commission si dedicat companiilor locale. Acest tip de standard a fost dezvoltat si de alte tari precum Italia si Germania, cu rezultate mult mai modeste decat cele inregistrate de WWC. Astfel, potrivit studiului “State of the Voluntary Carbon Markets”, la nivelul anului 2015, 5% din proiectele de reducere a emisiilor derulate pe teritoriul UE au fost aprobate sub acest standard local.

In acest moment sunt posibile trei scenarii:

 1. Marea Britanie paraseste UE dar ramane sub schema EU-ETS

Calitatea de a fi membru UE nu este o cerinta obligatorie pentru a participa pe platforma EU ETS, Lichtenstein, Islanda si Norvegia fiind un exemplu in acest sens. Aceasta posibilitate practica se poate dovedi insa frustranta pentru Marea Britanie care cu siguranta isi va pierde “locul de onoare” la masa negocierilor.

 2. Marea Britanie paraseste UE si EU-ETS

Cea mai posibila situatie este aceea ca Marea Britanie sa dezvolte propria schema de tranzactionare care sa fie intr-un fel sau altul conectata la EU-ETS. Elvetia, care are propria schema (Swiss-ETS), deruleaza deja negocieri in acest sens cu oficialii UE. Trebuie precizat ca o astfel de miscare, destul de probabila, reprezinta un “pas inapoi”, o revenire pe usa din dos, ceea ce ar reprezenta o lovitura devastatoare pentru mandria britanica.

 3. Marea Britanie parareste UE si abandoneaza orice mecanism de tranzactionare a drepturilor de emisii

Acesta pare să fie un scenariu improbabil, dat fiind angajamentul Marii Britanii pentru acest tip de mecanism. Izolati oricum din punct de vedere geografic de restul Europei, o astfel de abordare ar conduce la izolarea si din punct de vedere institutional a britaniciilor. Ori pentru a supravietui schimbarilor climatice este nevoie de un efort concentrat, intr-o singura directie si, daca e posibil, sub un singur comandament.

Indiferent de deciziile luate pe mai departe de oficialii britanici, un singur lucru este sigur: UE nu ar fi fost liderul care este acum in lupta impotriva incalzirii globale, fara initiativele si sprijinul de care Marea Britanie a dat dovada in dezvoltarea EU-ETS. Ramane de vazut, in ce masura insularii vor ramane fideli angajamentului pentru un efort sustinut impotriva schimbarilor climatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.