Servicii și produse

Determinarea amprentei de carbon este un excelent punct de plecare pentru o informare clară și completă asupra dependenței unei companii de combustibilii fosili și a impactului acesteia asupra mediului.
O amprentă de carbon reală poate fi calculată doar dacă sunt respectate cerințele de calcul ale emisiilor de gaze cu efect de seră exprimate în CO2e, din Ghidurile de Implementare a Protocolului de la Kyoto.
TDR ENERGY SRL, prin echipa sa, poate calcula amprenta dumneavoastră de carbon la nivel de companie, eveniment, produs sau persoană, printr-o metodologie corectă, care are la bază standardele privind managementul carbonului (ISO 14064-14067 și ISO 14069) și de asemenea Ghidurile Grupului Interguvernamental de Experți în Schimbări Climatice pentru realizarea Inventarelor Naționale ale Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (Ghiduri IPCC 2006).
Calculul amprentei de carbon ajută la definirea strategiilor și luarea celor mai potrivite decizii în fiecare sector de activitate, în scopul participării într-un mod cât mai eficient la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Certificarea dată de experții noștri va evidenția cantitatea totală de CO2e emisă de compania dumneavoastră. Valoarea specificată în certificat reprezintă nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră care necesită a fi redus și/sau anulat pentru ca o companie să devină “neutră”, respectiv amprenta sa de carbon să devină egală cu zero.
Diminuarea încălzirii globale nu mai trebuie să reprezinte o opțiune, fiecare companie trebuie să își asume această responsabilitate, astfel că verificarea amprentei de carbon este un mare pas în această direcție.

După calcularea amprentei de carbon, cunoscând valoarea emisiilor, se poate investi, prin cumpărarea de certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în proiecte specifice cum ar fi:
- parcuri eoliene, solare sau microhidrocentrale care înlocuiesc centralele electrice pe bază de cărbune;
- dispozitive solare parabolice pentru gătit;
- proiecte de eficiență energetică;
- producere și utilizare biogaz etc.
Certificatele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la acest tip de proiecte sunt validate de organisme internaționale pentru a demonstra faptul că reducerile de emisii respectă următoarele condiții:
- sunt adiționale, excluzând reducerile care ar fi avut loc oricum dacă proiectul nu era implementat;
- sunt permanente;
- nu sunt contabilizate de două ori, evitând relocările.
În funcție de standardul folosit la implementarea proiectului, certificatele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt validate diferit, cele mai recunoscute fiind Verified Carbon Standard (VCS), Gold Standard (GS), Mecanismul de Dezvoltare Curată (CDM).

Verified Carbon Standard (VCS) oferă un standard global riguros pentru validarea și certificarea proiectelor, în vederea reducerii voluntare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Programul VCS este gestionat de către Asociația VCS, organizație independentă, non-profit, înregistrată în conformitate cu legislația din Elveția. Partenerii fondatori ai VCS sunt Grupul pentru Climă (Climate Group), Asociația Internațională de Tranzacționare a Emisiilor (IETA) şi Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă (WBCSD).

Gold Standard (GS) reprezintă standardul care respectă atât cerințele de pe piața obligatorie post-Kyoto cât și cerințele de pe piața voluntară. Proiectele aprobate sub acest standard se înregistrează în Registrul Gold Standard, asigurând transparența tuturor informațiilor, plecând de la beneficiarul proiectului, emiterea certificatelor validate și până la retragerea acestora de pe piață. Certificatele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt validate și verificate de o terță parte.

Mecanismul de dezvoltare curată (CDM) permite implementarea de către țările dezvoltate a proiectelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în țările aflate în curs de dezvoltare pentru îndeplinirea țintelor asumate prin Protocolul de la Kyoto și legislația Uniunii Europene. Proiectele sunt înscrise în Registrul CDM, asigurându-se că reducerile de emisii sunt reale, măsurabile, verificabile și că îndeplinesc adiționalitatea față de scenariul de bază, în lipsa proiectului. Certificatele de reducere a emisiilor (CER) provenite de la aceste proiecte pot fi tranzacționate pe piața obligatorie și piața voluntară.

Neutralizarea amprentei de carbon este un act voluntar ce vizează companii, comunități locale sau persoane care nu sunt supuse unor constrângeri de reglementări privind emisiile de gaze cu efect de seră să achiziționeze certificate de reducere pentru a compensa emisiile de care sunt responsabile.
De cele mai multe ori, datorită proceselor de producție sau activității desfășurate, emisiile de gaze cu efect de seră nu pot fi evitate și astfel amprenta de carbon a companiilor nu poate fi redusă. În această situație, compensarea emisiilor se poate face doar prin intermediul unui proces transparent de achiziționare a certificatelor provenite de la proiecte care generează reduceri reale de emisii de gaze cu efect de seră, validate de organisme internaționale.
Astfel, emisiile nete de dioxid de carbon echivalent pot deveni egale cu zero, compania fiind considerată neutră din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. Garantarea neutralității se face în baza eliberării unui Certificat ce va evidenția cantitatea de CO2e emisă și seriile certificatelor anulate.
Vă stăm la dispoziție prin oferirea de servicii privind compensarea parțială sau totală a emisiilor de gaze cu efect de seră determinate de activitatea companiei dumneavoastră.

Eticheta ecologică a Uniunii Europene a fost creată de Comisia Europeană ca o schemă voluntară, cu scopul de a ajuta consumatorii să identifice cu ușurință acele produse/servicii care au un impact redus asupra sănătății umane și asupra mediului.
Prin urmare, toți producătorii, importatorii, prestatorii de servicii sau comercianții care vor să obțină această etichetă, recunoscută la nivelul UE, trebuie să îndeplinească anumite criterii de mediu: calitatea apei și a aerului, economisirea energiei, protejarea solului, reducerea deșeurilor generate etc.
Criteriile care trebuie îndeplinite sunt stabilite de experți, în urma unor consultări la nivel european, iar eticheta în sine este acordată unei game largi de produse, din diferite sectoare, excepție făcând alimentele, băuturile și produsele medicale.
Compania noastră vine în întâmpinarea operatorilor care doresc o astfel de etichetare, oferind:
- analiza preliminară a îndeplinirii criteriilor de eligibilitate stabilite la nivel comunitar;
- întocmirea dosarului care urmează să fie analizat de către Comisia specializată din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea obținerii etichetei ecologice sau a reînnoirii acesteia, care se face de regulă la un interval de 3-5 ani

Legislatia in vigoare, armonizata cu cerintele legale din domeniul protectiei mediului a Uniunii Europene, obliga fiecare companie sa aiba un responsabil de mediu sau sa delege o terta companie sa se ocupe de problemele de mediu. A aparut, astfel, necesitatea consultantei de mediu.
Legile si normele de mediu devin din ce in ce mai complicate, iar amenzile sunt din ce in ce mai mari. Presiunea pusa pe companii este in crestere si multe firme au nevoie de consultanta de mediu, nu numai pentru obtinerea de avize sau autorizatii, ci chiar pentru desfasurarea activitatii de baza.
Astfel, venim in sprijinul clientilor nostri oferind urmatoarele servicii:
- Bilanturi de mediu de nivel 0,1 si 2
- Rapoarte de amplasament
- Notificari catre autoritatile competente
- Memorii de prezentare
- Studii de evaluare adecvata
- Rapoarte privind impactul asupra mediului
- Rapoarte de mediu
- Rapoarte anuale de mediu pentru obiective IPPC si non IPPC
- Audit de deseuri si elaborarea de programe de prevenire si reducere a cantitatilor de deseuri generate din activitatea proprie
- Reprezentarea in relatia cu autoritatile competente privind protectia mediului
- Evidenta gestiunii deseurilor