Analiza evolutie pret 03 – 09 aprilie

Luni, cursul EUA a dat semne de insanatosire, avand inca de la deschidere cu 6 centi peste inchiderea de vineri. Lucrurile au inceput sa se precipite odata cu publicarea de catre Comisie a datelor preliminare privind emisiile verificate aferente anului 2016. Astfel, in confuzia declansata de raportarile eronate privind emisiile unei instalatii franceze, mult peste datele anterioare si peste estimarile specialistilor, cursul a plecat lansat spre plafonul de 5 euro, atingand un nivel maxim de 4,91. Odata clarificata situatia, tranzactiile au inceput sa vehiculeze valori apropiate celei de deschidere, respectiv 4,75 euro. Ultima ora de tranzactionare a fost insa una de bun augur, in final EUA inregistrand o crestere zilnica de 3,84%.3- 9 APRILIE ANALIZA

Efortul depus luni a fost repede anulat in sedinta de marti cand, pretul scazut al carbunelui, precum si semnalele privind ritmul lent in cadrul negocierilor din trialog (Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE) au dus cursul EUA pana la 4,65.

Miercuri, pretul energiei si al petrolului, precum si interesul pentru licitatia organizata din partea Marea Britanii, au condus cursul pana la un nivel de 4,93. Ritmul accelerat de crestere nu a putut fi insa sustinut pana la sfarsit. Astfel, in ultima ora de tranzactionare s-a pierdut mare parte din avansul anterior, inregistrandu-se o inchidere de 4,82 si un castig de 17 centi fata de ziua anterioara.

In cadrul sedintei de joi, cursul EUA a inregistrat cel mai mare castig zilnic de la inceputul lunii martie (+4,98%), atingand totodata cel mai mare nivel incepand din 20 martie (5,14 euro). Aceasta apreciere semnificativa s-a datorat, pe de o parte, pretului ascendent al mixului energetic, iar pe de alta parte cresterii apetitului pentru cumparare odata cu inceperea perioadei de conformare.

Aprecierea din sedinta de joi nu a putut fi insa sustinuta in sedinta de vineri. Astfel, dupa ce s-a atins un nou maxim de 5,19 euro, cursul a inceput sa se deprecieze in mod constant, oprindu-se in final la 4,89 euro, valoare cu 4,3% peste cea inregistrata la sfarsitul saptamanii anterioare.

In aceasta saptamana, pretul EUA va fi influentat in mare masura de cantitatea mai mica de certificate pusa in vanzare in cadrul licitatiilor, precum si de nevoia de certificate din partea operatorilor aflati in perioada de conformare. Ramane de vazut in ce masura apropierea Sarbatorilor Pascale va influenta apetitul jucatorilor pe piata, vineri si luni fiind zile nelucratoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.