Analiza evolutie pret 27 Februarie – 5 Martie

Cursul EUA a deschis sedinta de luni cu 4 centi peste inchiderea de vineri. Aceasta apreciere s-a dovedit insa prematura, jucatorii de pe piata dand dovada de prudenta inaintea discutiilor de marti din Consiliul de mediu care se anuntau a fi aprinse. Astfel, pretul certificatelor a reusit performanta sa piarda tot castigul acumulat in saptamana anterioara, oprindu-se la 5,20 si inregistrand o depreciere zilnica de 3,53%.

Discutiile de marti nu au influentat semnificativ cursul EUA, declaratia lui Jose Herrera, ministrul maltez al mediului si presedintele Consiliului de Mediu, privind ajungerea la un compromis, venind in ultima ora de tranzactionare. Astfel, pretul a inregistrat o usoara apreciere fata de ziua anterioara, respectiv 0,77%.

Ziua de miercuri a fost una agitata, jucatorii, puternic afectati de evenimentele din ziua precedenta, anticipand imediat o evolutie ascendenta a pretului, deschiderea fiind cu 9 centi peste ziua de marti. La sfarsitul zilei de tranzactionare, bilantul arata astfel: cel mai mare nivel atins in ultimele 2 luni (5,94), cel mai mare castig zilnic inregistrat in ultimul an (13%), volum record tranzactionat 30,68 milioane de certificate, de 3 ori mai mult fata de ziua precedenta, pe culoar de evolutie de 64 de centi.

Aprecierea cursului a fost insa de scurta durata, piata reusind sa estompeze, oarecum surprinzator, optimismul inregistrat miercuri. Astfel, certificatele s-au depreciat semnificativ in sedinta de joi cu 7,45%, chiar daca in prima parte a zilei au reusit sa sparga, pentru scurt timp, bariera de 6 euro. Ziua de vineri a reusit intr-un final sa salveze o saptamana in care pretul EUA desi nu a incheiat “en-fanfare” cum se anunta dupa sedinta de miercuri, a reusit totusi sa marcheze un castig saptamanal de 3,9%.

In perioada urmatoare, evolutia pretului va fi influentata pozitiv, pe de-o parte de optimismul generat in urma reformei ambitioase aflata in plin proces legislativ, precum si de apropierea perioadei de conformare. Astfel, analistii se asteapta ca pretul sa inceapa sa se consolideze peste preturile medii inregistrate in ianuarie si februarie, doar alocarile gratuite aferente lui 2017 putand sa estompeze o apreciere semnificativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.