Analiza evolutie pret 6 – 12 Martie 2017

Cursul EUA a deschis in scadere saptamana trecuta, respectiv 5 centi sub inchiderea de vineri, fiind influentat pe tot parcursul zilei de prudenta manifestata de jucatorii de pe piata, odata cu publicarea de catre Comisia Europeana a gradului de distribuire a alocarilor gratuite de catre statele membre. Dupa o zi de tranzactionare anosta, cu un volum tranzactionat de doar 9 milioane de certificate si un culoar de doar 17 centi, cursul s-a oprit la 5,49, marcand o scadere zilnica de 1,96%.

Ziua de marti s-a anuntat la fel de stabila ca si ziua anterioara, ritmul constant de depreciere, inregistrat pe tot parcursul zilei, accelerandu-se in ultima ora de tranzactionare, odata cu cresterea apetitului traderilor pentru vanzare. In final, pretul certificatelor a reusit performanta sa inregistreze aceeasi depreciere ca si in ziua precedenta, respectiv 11 centi.

Miercuri, cursul EUA a continuat trendul descendent, influentat fiind si de pretul scazut al gazului, care a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimele 3 luni, marcand la sfarsitul zilei de tranzactionare o pierdere zilnica de 14 centi. Astel, certificatele au reusit intr-o saptamana sa anuleze ceea ce se castigase in urma acordului privind reforma EU ETS din cadrul Consiliului de Mediu din 28 februarie.Analiza evolutie pret 6 - 12 Martie 2017

Pentru a patra zi consecutiv, cursul EUA a continuat sa alunece spre pragul psihologic de 5 euro, reusind sa atinga minimul lunii martie de 5,08, in pofida interesului oarecum crescut manifestat in cadrul licitatiei organizate, care a avut o rata de acoperire de 3,34. Intr-un final, pretul a reusit sa se stabilizeze la 5,13, repetand pierderea de 11 centi pe care a inregistrat-o atat luni cat si marti.

Cursul a parut ca da semne de resuscitare vineri, cand dupa ce a atins minimul zilei de 5,06 a reusit in final sa castige 4 centi fata de inchiderea precedenta, respectiv 0,78%. O astfel de apreciere nu a reusit insa sa salveze o saptamana care se poate descrie ca fiind una dezastruoasa, in care certificatele au pierdut 7,7% fata de perioada anterioara la un volum tranzactionat de doar 54,6 milioane de certificate, de 2 ori mai mic decat in saptamana precedenta.

In perioada imediat urmatoare, in lipsa altor evenimente majore greu de prevazut in acest moment, se asteapta ca pretul certificatelor sa fie influentat de:

  • evolutia descendenta a pretului energiei, gazului si petrolului;
  • decizia de miercuri a Rezervei Federale din SUA (Fed) care se asteapta sa dispuna miercuri cresterea dobanzilor cu 25 de puncte procentuale;
  • declansarea oficiala a Brexit-ului, in conditiile in care premierul britanic a anuntat invocarea articolului 50 pana la sfarsitul acestei luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.