Analiza evolutie pret EUA saptamana 20-26 martie 2017

Pentru prima data in luna martie, certificatele au deschis saptamana in crestere. Castigul de 2 centi fata de inchiderea de vineri a fost insa imediat pierdut, valoarea 5,16, inregistrata la prima ora a diminetii de luni, dovedindu-se intr-un final ca fiind maximul inregistrat pe tot parcursul saptamanii trecute. Dupa o depreciere de 2,92% inregistrata luni, marti pretul certificatelor a coborat la 4,94, dupa o evolutie intr-un interval de doar 7 centi, cel mai mic culoar inregistrat in acest an.

Analiza evolutie EUA 20-26 martie 2017
Miercuri, pretul EUA a continuat sa se deprecieze cu mult sub plafonul de 5 centi, dar a reusit intr-un final sa se opreasca la 4,97, marcand o crestere zilnica nesemnificativa de 0,61%. Totodata, miercuri s-a inregistrat cel mai mare volum tranzactionat de la inceputul lunii martie, respectiv 20,5 milioane de certificate.

Joi, chiar daca apetitul traderilor pentru tranzactii a scazut semnificativ, volumul de certificate vandute fiind aproape la jumatate, pretul a reusit „performanta” de a se aprecia pentru a doua oara consecutiv, cu 0,20%, castigand un cent fata de inchiderea de miercuri.

In cadrul sedintei de vineri, certificatele EUA s-au depreciat puternic, inregistrand cel mai mic nivel din ultimele 2 luni si o pierdere saptamanala de 7%. In acelasi timp, CER-urile s-au prabusit pana la cel mai mic nivel din ultimii 3 ani.

Saptamana care urmeaza nu se anunta ca fiind una de bun augur pentru EUA. Ce stim insa cu siguranta este faptul ca va fi o saptamana foarte dinamica:

– Vor fi licitate 22,9 milioane de EUA, cel mai mare volum saptamanal de pana acum.

– Italia va incepe procedura de alocare a certificatelor gratuite, peninsularii fiind restanti din acest punct de vedere.

– Marea Britanie va declansa Articolul 50, incepand astfel oficial procedurile pentru parasirea UE. Ramane insa de vazut in ce masura impactul unei astfel de decizii nu a fost deja capitalizat in pretul EUA, precum si cum vor fi afectate instalatiile din Regatul Unit aflate sub schema EU ETS.

– Vineri, 31 martie, vor fi facute publice emisiile verificate. In acelasi timp, vor fi actualizate informatiile privind alocarile gratuite facute de Statele Membre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.