Analiza evolutie pret saptamana 1 – 7 mai 2017

Analiza evolutie pret  saptamana 1 – 7 mai 2017

Analiza evolutie curs 1 – 7 mai
Cursul EUA a inceput luna mai pus parca pe stabilirea unor recorduri negative. Astfel, inca de la primele ore ale zilei de marti, certificatele au atins un nou minim pentru anul 2017, respectiv 4,37. Deprecierea era asteptata odata cu finalizarea perioadei de conformare; pretul petrolului aflat in continua depreciere si interesul scazut pentru licitatia organizata si-au adus aportul la aceasta contraperformanta. Spre sfarsitul zilei de tranzactionare, pretul certificatelor a reusit sa isi revina, oprindu-se la valoarea de 4,45, cu 12 centi sub inchiderea precedenta.

Degringolada a continuat si pe parcursul zilei de miercuri, apetitul scazut al traderilor, reflectat in volumul tranzactionat de doar 9,6 milioane de certificate, impingand pretul pana la un nou minim anual de 4,34 euro. Inchiderea zilei a fost de 4,40 euro, respectiv o depreciere de 1,12% fata de ziua anterioara.

Optimismul generat de ultimele sondaje de opinie, care aratau un ecart confortabil al lui Emmanuel Macron fata de Le Pen, a influentat si evolutia cursului EUA care a inregistrat in sedinta de joi o inchidere de 4,52 dupa ce in prealabil, in primele ore, atinsese pentru a treia oara consecutiv un nou minim anual, respectiv 4,30 euro.

Interesul crescut pentru certificate, reflectat atat de rata de acoperire inregistrata in cadrul licitatiei organizate pe EEX din partea Germaniei (2,48), cat si de volumul mare de certificate tranzactionat pe tot parcursul zilei (16,55 milioane) au dus pretul pana la valoarea de 4,70. Aceasta tendinta de apreciere a fost insa de scurta durata, pretul certificatelor revenind in scurt timp la valoarea pe care ne-a obisnuit deja sa o inregistreze la sfarsitul saptamanii, respectiv 4,58 euro.

Evolutia pretului in aceasta saptamana va fi influentata de:

  • interesul manifestat pentru licitatiile in cadrul carora va fi oferit spre vanzare un volum cu 28% mai mare decat saptamana anterioara cand au fost organizate doar 3 licitatii. Astfel, vor fi licitate 22,11 milioane de certificate, din care 4,86 milioane din partea Poloniei si 4,5 milioane din partea Germaniei.
  • evolutia petrolului, care saptamana trecuta a inregistrat cel mai mic nivel din noiembrie anul trecut. Potrivit Reuters, exista semnale puternice pe piata potrivit carora, in cadrul viitoarei intalniri oficiale a tarilor membre OPEC care va loc pe 25 mai, se va hotari extinderea reducerii productiei de petrol si pentru a doua jumatate a anului 2017, posibil si pentru 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.