Analiza evolutie pret saptamana 12 – 18 Iunie 2017

Cursul EUA a avut o evolutie pozitiva in prima parte a zilei de luni cand a reusit sa atinga 5,10 euro, valoare care se va dovedi intr-un final a fi maximul saptamanii. A doua jumatate a sedintei de tranzactionare nu a fost insa una fericita, pretul incepand sa se devalorizeze incet dar constant, ritmul de depreciere accelerandu-se in ultima ora de trading cand a si atins minumul zilei de 4,91 euro. In final, certificatele au reusit sa mai castige 1 cent, marcand astfel o pierdere zilnica de 2,38%.

In mod neobisnuit, ziua de marti a fost ultima zi de licitatie saptamana trecuta. Astfel, interesul mare manifestat in cadrul licitatiei care a avut o rata de acoperire de 3,22 a ajutat cursul sa urce peste pragul de 5 euro, inchiderea de 5,01 euro inregistrand un castig zilnic de 9 centi. Volumul tranzactionat a fost de 24,2 milioane de certificate, cel mai mare nivel inregistrat de la sfarsitul lunii aprilie, cu mult peste media lunii iunie care a fost de 9,5 milioane.

Miercuri, Rezerva Federala din SUA (Fed) a dispus majorarea dobanzilor cu 0,25 de puncte procentuale, a doua crestere de anul acesta si a patra de la inceputul crizei. O astfel de decizie va avea impact asupra dolarului care se va intari masiv. Tot miercuri, pietele internationale au fost influentate si de publicarea de catre Administratia pentru Energie din SUA a noilor date cu privire la stocurile brute de petrol, mult mai optimiste decat era de asteptat. Astfel, scaderea pretului petrolului Brent a fost preluata de certificatele EUA care au pierdut in sedinta de miercuri 7 centi, respectiv 1,38%.

Ziua de joi a marcat o revenire nesemnificativa a cursului EUA care a castigat 2 centi intr-o sedinta in care interesul traderilor a fost unul redus, pe fondul vacantei prelungite cu ocazia Invierii Domnului, volumul tranzactionat fiind de doar 6,1 milioane de certificate. Evolutia pretului a fost pe un culoar de doar 7 centi, ecart care a mai fost inregistrat in data de 28 aprilie.

Cursul EUA nu a reusit vineri sa depaseasca pragul de 5 euro, asteptarile pesimiste ale traderilor conducand pretul pana la limita de 4,88 euro, nivel inregistrat ultima data in 7 iunie. Astfel, certificatele au incheiat saptamana trecuta pe un trend descendent, marcand o pierdere saptamanala de 3,2%.

In aceasta saptamana, vor fi vandute in cadrul licitatiilor peste 22,11 milioane de certificate, o crestere semnificativa fata de saptamana trecuta cand volumul a fost de doar 8,52 de milioane. Luni, incepand cu ora 12 ora Romaniei, vor incepe negocierile privind Brexit-ul. Astfel, David Davis, reprezentantul britanic si Michel Barnier, negociatorul sef din partea UE, se vor afla fata in fata pentru prima data pentru a pune la punct un calendar privind viitoarele discutii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.