Analiza evolutie pret saptamana 15 – 21 mai 2017

Analiza evolutie pret 15 -21 maiInceputul de saptamana nu a fost unul promitator pentru certificatele EUA care, desi au deschis cu 2 centi peste inchiderea de vineri, “au reusit” sa piarda in ultima ora de tranzactionare 10 centi, oprindu-se in final la 4,39 euro si marcand astfel o depreciere zilnica de 1,57%. Per total, ziua de luni a fost una oarecum anosta, cu un culoar de evolutie de doar 13 centi si un volum tranzactionat de aproximativ 8 milioane de certificate, cel mai mic inregistrat din 18 aprilie, prima zi de dupa minivacanta de Paste.

Interesul crescut pentru licitatia organizata marti, care a avut o rata de acoperire de 2,57, a condus pretul certificatelor peste pragul de 4,5 euro, reusind la inchidere sa se stabilizeze la 4,54 euro, cu 15 centi fata de valoarea inregistrata in ziua anterioara.

Optimismul traderilor s-a pastrat pe tot parcursul zilei de miercuri, alimentat si de cresterea pretului pentru energie si de aprecierea petrolului. Pana la sfarsitul zilei, certificatele au mai acumulat 4 centi fata de inchiderea precedenta, respectiv 0,88%.

Certificatele au reusit sa se tranzactioneze in crestere si in cadrul sedintei de joi, in urma careia au reusit sa castige inca 18 centi. Aceasta apreciere zilnica a fost cea mai mare inregistrata din data de 6 aprilie a acestui an, asta dupa ce in prealabil certificatele atinsesera in cursul zilei maximul lunii mai, respectiv 4,82 euro.

Pretul a reusit sa pastreze momentul bun inregistrat in zilele anterioare si vineri, pentru a patra zi consecutiv, atingand un nou maxim al lunii mai de 4,92 euro si oprindu-se in final la 4,85 euro, inregistrand astfel o crestere saptamanala de 8,7%.

In aceasta saptamana pretul certificatelor va fi influentat de mai multe evenimente, respectiv:

– Volumul total de certificate care va fi tranzactionat in cadrul licitatiilor, cu 38% mai mic decat cel din saptamana anterioara.

–  Intalnirea tarilor OPEC care va avea loc la Viena incepand de joi, rezultatul discutiilor urmand sa influenteze pretul petrolului si implicit pe cel a carbonului.

– Reuniunea liderilor G7 care va incepe pe 26 mai si care se va concentra printre altele si pe sustenabilitatea mediului. Este de asteptat ca, dupa acest eveniment, Donald Trump sa isi exprime o opinie transanta cu privire la ramanerea SUA in cadrul Acordului de la Paris.

– Evenimentul Carbon Expo, care va incepe luni in Barcelona si care se va desfasura pana joi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.