Analiza evolutie pret saptamana 17 – 23 aprilie

24Analiza evolutie pret saptamana 17 - 23 aprilie 2017
Dupa Saptamana Patimilor a urmat o saptamana neagra pentru cursul EUA, care a inregistrat evolutii negative in fiecare zi de tranzactionare, in mod surprinzator, tinand cont ca se apropie termenul limita pentru conformare.

Marti, Primul Ministru britanic, aflat in cautarea unei majoritati confortabile in Camera Lorzilor care sa ii asigure confortul necesar in negocierile dure si rapide care se anunta cu UE, a anuntat organizarea alegerilor anticipate pentru 8 iunie. Anuntul neasteptat a avut un impact negativ asupra pietelor, incluzand aici si pretul certificatelor EUA, singurul castigator fiind lira sterlina care a inregistrat cea mai mare crestere din luna decembrie.

Ziua de miercuri se anunta a fi una de bun augur pentru pretul EUA, dupa ce interesul pentru licitatia organizata din partea Marii Britanii a propulsat pretul pana aproape de limita de 5 euro. In final insa, s-a inregistrat o noua depreciere zilnica de 3 centi fata de inchiderea anterioara.

Tendinta de depreciere a continuat si joi cand, dupa o evolutie de doar 9 centi, pretul s-a impotmolit aproape de cel mai mic nivel inregistrat in acest an, respectiv 4,75, cu 8 centi sub inchiderea din ziua anterioara.

Vineri, cursul EUA s-a prabusit pana la 4,56 inregistrand astfel cel mai scazut nivel din acest an. Apropierea alegerilor din Franta, considerate ca fiind decisive pentru viitorul UE, a avut astfel un impact mult mai mare asupra pretului decat faptul ca perioada de conformare se apropie de sfarsit.

Instabilitatea politica la nivel comunitar, rezultatul negocierilor pe aspectele tehnice privind reforma EU ETS, cantitatea cu 28% mai mare de certificate care vor fi licitate in aceasta saptamana fata de saptamana anterioara, precum si finalizarea procedurilor de conformare vor agita piata certificatelor in perioada imediat urmatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.