Analiza evolutie pret saptamana 22 – 28 mai 2017

Analiza evolutie pret 22-28  maiPretul EUA a inceput in forta saptamana trecuta, cu 6 centi peste inchiderea anterioara, capitalizand pe deplin interesul mare manifestat in cadrul licitatiei organizate din partea UE. De altfel, rata de acoperire de 3,52 a fost cea mai mare rata inregistrata din 20 februarie. Dupa ce a atins pragul de 5 euro, spre sfarsitul zilei de tranzactionare, pretul s-a oprit la 4,91 euro, ceea ce a coincis cu pretul inregistrat la deschidere.

Certificatele nu au reusit sa pastreze momentul bun inregistrat in ziua precedenta, atingand la un moment dat valoarea de 4,72 euro care se va dovedi in final ca fiind minimul saptamanii. In pofida negativismului de pe piata, volumul tranzactionat, de 18,3 milioane de certificate, a fost cel mai mare din aceasta luna. In final, certificatele au reusit sa piarda tot ceea ce castigasera in ultimele 2 zile de tranzactionare, oprindu-se la 4,75 euro, cu 3,26% sub ceea ce se inregistrase luni.

Dupa o deschidere identica cu inchiderea anterioara, pretul EUA a reusit sa isi revina miercuri, ultima zi de licitatii inaintea unei pauze de 3 zile. Inchiderea de 4,91 euro a fost cu 16 centi peste pretul inregistrat anterior. Desi joi a fost tranzactionat un volum de doar 5,5 milioane de certificate, cele mai multe tari din UE avand vacanta cu ocazia Inaltarii Domnului, pretul certificatelor a reusit sa mai acumuleze 7 centi, dupa ce in prealabil atinsese din nou pragul de 5 euro. Vineri, pretul EUA a continuat marsul triumfal, pentru a treia zi consecutiv, inchiderea de 5,19 euro fiind cel mai mare nivel inregistrat din 7 aprilie, castigand astfel 34 de centi in decurs de-o saptamana.

In aceasta saptamana nu este organizata licitatie din partea Poloniei iar luni este zi libera in mai multe state din UE cu ocazia Sarbatorii bancare a primaverii (Spring Bank Holiday). De asemenea, la nivel comunitar au loc mai multe intalniri care vizeaza viitorul EU ETS.

Astfel, pe 30 mai, Comitetul pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara va discuta pe seama amendamentelor facute referitoare la masurile care se impun pentru sectorul aviatic, precum si in ceea ce priveste Decizia privind partajarea eforturilor (Effort Sharing Decision), o intalnire cruciala privind impartirea efortului statelor membre de a diminua emisiile de gaze cu efect de sera astfel incat sa se respecte angajamentele Comunitatii privind reducerea acestora cu cel putin 30% pana in 2030. Tot pe 30 mai va avea loc cel de-al doilea trialog intre institutiile comunitare privind reforma EU ETS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.