Analiza evolutie pret saptamana 29 mai – 4 iunie 2017

Analiza evolutie pret 29 mai – 4 iunieZiua de luni a fost o zi libera pentru marea majoritate a tarilor din UE, apetitul traderilor pentru tranzactionare fiind unul scazut, volumul fiind cel mai mic inregistrat de la inceputul anului, respectiv 3,8 milioane de certificate. Cu toate acestea, evoluand pe un culoar de doar 9 centi, pretul a reusit sa atinga cel mai mare nivel din ultimele 11 saptamani, oprindu-se in cele din urma la 5,19 euro, cu 2 centi sub inchiderea anterioara.

Reluarea licitatiilor dupa 3 zile de pauza, precum si amanarea negocierilor au condus la scaderea pretului certificatelor in prima parte a zilei de marti. Dupa o revenire spectaculoasa, cursul s-a oprit in final cu 3 centi sub pretul de luni, dupa ce in prealabil reusise sa atinga din nou maximul din ultimele saptamani, respectiv 5,22 euro.

Pretul a fost oarecum stabil pe tot parcursul zilei de miercuri, avand o usoara tendinta de depreciere care s-a intensificat in ultima ora de tranzactionare cand a reusit sa coboare sub pragul de 5 euro, in final depreciindu-se, pentru a treia zi consecutiv, cu 16 centi sub pretul inregistrat anterior.

Dupa o deschidere identica cu pretul zilei anterioare, cursul EUA a reusit sa isi revina in mod constant pe tot parcursul zilei de joi, in final reusind sa castige 10 centi peste inchiderea de miercuri.

Anuntul facut de presedintele american a fost resimtit pe piata de pretul petrolului, investitorii mizand pe cresterea extractiei in SUA. Astfel, pretul barilului de titei WTI (West Texas Intermediate) a scazut cu 3%, in timp ce pretul petrolului Brent a scazut cu 2,88%. Dupa ce in prima parte a zilei a coborat sub 5 euro, reactia vehementa din partea liderilor politici si economici a readus optimismul pe piata, certificatele EUA reusind performanta sa castige 8 centi fata de ziua precedenta, respectiv o pierdere saptamanala nesemnificativa de doar 0,6%.

In aceasta saptamana vor fi organizate licitatii in fiecare zi, exceptand ziua de luni cand a fost zi libera de Rusalii. De asemenea, alegerile generale din Marea Britanie, care se vor desfasura in ziua de 8 iunie, pot sa influenteze cursul in perioada urmatoare. Daca saptamana aceasta vor fi vandute in cadrul licitatiilor 17,85 milioane de certificate, saptamana viitoare, cand va fi Ziua Domnului, vor fi tranzactionate in cadrul licitatiilor organizate pe platforma EEX doar 8,5 milioane de certificate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.