Analiza evolutie pret saptamana 5 – 11 iunie 2017

Apetitul traderilor la inceputul saptamanii trecute a fost unul scazut, fiind zi libera in marea majoritate a tarilor din UE, cu ocazia Rusaliilor. Astfel, luni au fost tranzactionate doar 5,2 milioane de certificate, cel mai mic volum inregistrat in luna iunie. Cursul a inregistrat la sfarsitul zilei o crestere de doar 1 cent, dupa ce in prealabil atinsese 5,28 euro, cel mai mare nivel din ultimele 3 luni.

Dupa ce in prima parte a zilei de marti, cursul s-a aratat destul de stabil, in cea de-a doua parte a zilei, influentat si de pretul energiei, cursul EUA a inceput sa se deprecieze semnificativ atingand cel mai mic nivel inregistrat din 25 mai. Amanarea negocierilor de tip trialog, pe fondul absentei oarecum motivate a raportorului Duncan, a impins si mai mult pretul sub plafonul de 5 euro. La sfarsitul zilei de tranzactionare, certificatele au reusit sa se stabilizeze la 4,97 euro, cu 3,87% sub inchiderea anterioara, cea mai semnificativa depreciere zilnica incepand din 21 aprilie, cand pierdusera 3,93%.

Miercuri, cursul EUA a dat semne de revenire in primele ore de tranzactionare, atingand maximul zilei de 5,04. Semnalele venite din SUA privind cresterea rezervelor de petrol au influentat negativ pretul petrolului si al gazului si implicit pe cel al certificatelor, in pofida interesului semnificativ manifestat in cadrul licitatiei organizate din partea Poloniei. Cursul s-a oprit la 4,88 euro, cu 9 centi sub inchiderea de marti, dupa ce atinsese anterior 4,87 euro, cel mai mic nivel inregistrat din 23 mai.

Interesul mare pentru licitatia de joi, care a avut o rata de acoperire de 2,90, precum si aprecierea pretului energiei din Germania, au condus pretul certificatelor pana la 5,18, cursul evoluand pe un culoar de 28 de centi, cel mai mare inregistrat din 4 mai. Cresterea nu a putut fi sustinuta pana la sfarsitul zilei, in final cursul inregistrand o apreciere fata de miercuri de 17 centi, respectiv 3,84%.

Alegerile organizate joi in Marea Britanie nu au avut un castigator detasat, lasand piata carbonului in asteptarea unor semnale mai clare privind modul de desfasurare a Brexit-ului. Astfel, ziua de vineri a fost o zi de tranzactionare anosta, cu o deschidere ce copia intocmai inchiderea anterioara, cu o evolutie aproape plata, pe un culoar de doar 10 centi si o inchidere cu 1 cent sub cea anterioara, cu 2,3% sub inchiderea inregistrata vinerea precedenta.

Saptamana aceasta, in lipsa unor evenimente neprevazute, se asteapta o consolidare a pretului certificatelor peste 5 euro, profitand de lipsa licitatiilor organizate din partea Poloniei, care au loc miercurea, de doua ori pe luna, respectiv din partea Germaniei care sarbatoreste Inaltarea Domnului (pentru catolici Inaltarea Domnului este la 60 de zile dupa Inviere), joi si vineri fiind zile bancare libere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.