Analiza evolutiei pretului EUA pentru saptamana 13-19 martie 2017

Analiza evolutiei pretului EUA  13-19 martiePe o piata aflata usor in hibernare, in care participantii asteapta sa vada modul in care pretul EUA va capitaliza declansarea Brexitului, precum si demararea procesului de conformare, singurul lucru care merita mentionat este interesul mare manifestat luni in cadrul licitatiei organizate de EEX.

Astfel, pentru cele 4,26 milioane certificate licitate de UE in prima zi a saptamanii trecute s-a inregistrat o rata de acoperire de 4,03, atragand cel mai mare volum ofertat din ultimii 2 ani, respectiv 17,15 milioane certificate. Dupa o evolutie de 10 centi fata de minimul zilei de 5,09, certificatele s-au pozitionat la 5,16, marcand o depreciere zilnica nesemnificativa de doar 0,2%. Evolutia anosta s-a repetat si marti, dupa o evolutie usor oscilanta pe un culoar de doar 14 centi, pretul s-a oprit la 5,11, cu 5 centi mai jos fata de inchiderea anterioara.

Ziua de miercuri a fost de bun augur pentru certificatele EUA, lipsa licitatiei, precum si cresterea pretului pentru energie ducand intr-un final la o apreciere zilnica de 9 centi, respectiv 1,76% dupa ce in prealabil a atins 5,25, nivel care se va dovedi intr-un final si maximul saptamanii trecute. Dupa ce a copiat intocmai intervalul inregistrat in ziua precedenta (5,09 – 5,25), cursul EUA s-a pozitionat cu 5 centi fata de inchiderea de miercuri, ramanand la valoarea de 5,15.

Pentru amatorii de statistici, ziua de vineri a fost singura din saptamana trecuta cand minimul zilei nu a fost de 5,09, valoare inregistrata aproape obsesiv in zilele anterioare. Astfel, pe un culoar de evolutie de doar 10 centi (5,10 – 5,20), EUA-urile au inchis la 5,14, cu 3 centi fata de vinerea anterioara. Tot vineri s-a inregistrat cel mai mic volum tranzactionat de la inceputul anului, intr-o saptamana in care in total au fost vehiculate doar 43,25 de milioane de certificate, un nou record negativ pentru 2017.

Ramane de vazut in ce masura reluarea licitatiilor din partea Poloniei pe platforma EEX va influenta pretul EUA. Astfel, bilunar, in zilele de miercuri, vor fi scoase la vanzare pachete de cate 4,86 milioane de certificate, exceptie facand prima zi, respectiv 29 martie, cand vor fi licitate 5,74 milioane de certificate. In total vor fi vandute astfel aproximativ 100 de milioane de EUA-uri, in cadrul a 19 sedinte de tranzactionare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.