Bloomberg: In urmatorul deceniu se va putea renunta definitiv la folosirea carbunelui

Bloomberg- In urmatorul deceniu se  va putea renunta definitiv la folosirea carbuneluiIndustria combustibililor fosili trece prin schimbari structurale intensive in conditiile in care, potrivit Bloomberg, in urmatorul deceniu se va putea renunta definitiv la folosirea carbunelui.

Mari companii din intreaga Europa, precum Drax Group Plc, Steag GmbH sau Uniper SE, incep sa isi inchida sau sa transforme instalatiile pe baza de carbune intr-un ritm intens, reorientandu-se spre energia solara si eoliana. Astfel, potrivit unui studiu britanic, pana in 2030, costurile cu exploatarea unui generator pe baza de carbune vor fi mai mari decat construirea unei eoliene, in timp ce fermele solare vor deveni mai rentabile din punct de vedere al costurilor pana in 2036.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) confirma faptul ca la nivel de UE se va trece de la o cantitate de 177 GW pe baza de carbune cat era in 2014, la o capacitate de doar 114 GW in 2030, tendinta care este confirmata acum si de Eurelectric. Daca in urma cu patru ani, reprezentantii asociatiei europene spuneau ca energia regenerabila are acelasi ritm de crestere cu expansiunea centralelor energetice pe carbune, acum acestia anunta ca nu au nicio intentie de a investi in carbune, dincolo de anul 2020. “Fara niciun dubiu, noile investitii se vor canaliza spre surse cu emisii scazute de carbon”, declara pentru Bloomberg Antonia Mexia, CEO Energias de Portugal si presedinte Eurelectric.

Astfel, in Germania urmeaza sa fie aprobata inchiderea a 27 instalatii vechi pe baza de carbune si gaz natural in timp ce in Franta, anul trecut Engie a vandut sau a anuntat vanzarea a aproximativ jumatate din intreaga sa capacitate pe baza de carbune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.