Emisiile pentru sectorul energetic au stagnat in 2016

Emisiile pentru sectorul energetic au stagnat

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) emisiile de CO2 aferente sectorului energetic au stagnat in anul 2016, pentru al treilea an consecutiv, in conditiile in care economia globala a urmat un trend ascendent. Aceasta tendinta de trenare se datoreaza interesului tot mai mare pentru resursele regenerabile, trecerii de la carbune la gazul natural, cresterii eficientei energetice si nu in ultimul rand schimbarilor structurale care au avut loc in economia globala.

Conform estimarilor IEA, incepand cu 2014, sectorul energetic a inregistrat anual emisii de 32,1 gigatone de CO2, in timp ce economia globala a inregistrat anul trecut o crestere de 3,1%. Cele mai spectaculoase evolutii au fost inregistrate in SUA si China, cei mai mari poluatori la nivel global, in timp ce in Europa emisiile de carbon au ramas aproximativ la aceleasi valori.

Astfel, in Statele Unite, la o crestere economica anuala de 1,6%, emisiile au scazut cu 3%, inregistrand cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. In acelasi timp in China, cresterea economica de 6,7% nu a influentat semnificativ nivelul emisiilor care s-a diminuat cu 1%. Aceasta involutie s-a datorat in special interesului guvernului de la Beijing pentru energia nucleara, in conditiile in care anul trecut 5 reactoare nucleare au fost conectate la reteaua nationala, crescand astfel ponderea acestui tip de energie in mixul national cu 25%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.