Ministrii mediului din UE departe de un acord comun privind reforma EU-ETS

Potrivit unor surse citate de Reuters, reforma privind schema EU ETS a suscitat discutii intense intre ministrii mediului din statele membre, in conditiile in care cele 28 de tari care fac parte din blocul comunitar ar trebui sa ajunga marti, 28 februarie, la un acord comun in acest sens. Astfel, opiniile sunt impartite in ceea ce priveste mai multe chestiuni:

1. Nivelul de ambitie al masurilor menite sa intareasca EU ETS: potrivit unui oficial european, s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste propunerea de a dubla rata de absorbtie a Fondului de Stabilitate a Pietei, dar exista in continuare disensiuni cu privire la alte masuri aditionale care se impun, cum ar fi certificatele care ar trebui anulate. De asemenea, mai multe state membre dintre care s-au remarcat Franta, Suedia si Marea Britanie, au reiterat necesitatea de a se adopta masuri pentru consolidarea pretului certificatelor.

2. Ponderea alocarilor gratuite fata de alocarile licitate in conditiile in care Germania si Belgia doresc norme mai flexibile care ar permite reducerea cotei actuale de 57% din cantitatea totala de certificate care este scoasa la licitatie.

3. Protejarea companiilor din sectoarele cu risc de relocare: state precum Germania, Italia, Austria si Grecia considera ca se impun cu prioritate masuri prin care sa se evite ca marile sectoare industriale sa isi mute productia in afara UE.

4. Un mai mare control pentru statele membre in ceea ce priveste Fondul pentru Inovare si implicit un grad mai redus de supraveghere din partea institutiilor europene. Astfel, tarile mai sarace din Europa Centrala si de Est, pentru care carbunele ramane inca o componenta importanta in mixul de energie, doresc prevederi mai generoase care sa sprijine modernizarea economiei si tranzitia catre emisii mai scazute de carbon.

Daca nu se reuseste gasirea unui numitor comun in cadrul discutiilor programate marti, intreg procesul legislativ va fi amanat pentru intrunirea din iunie a Consiliului de Mediu, amanand astfel reforma EU ETS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.