Polonia, nemultumita de acordul privind reforma EU-ETS

Majoritatea ministrilor de resort din Uniunea Europeana a ajuns marti, 28 februarie, la un compromis privind reforma EU-ETS. Astfel, 19 state membre, reprezentand 71,44% din populatia UE au sprijinit in final, dupa discutii aprinse, un text de lege considerat un pas important in adoptarea unei legi comunitare care sa produca un impact major in limitarea emisiilor.

Dintre cele 9 tari care au votat impotriva, Polonia pare a fi cea mai nemultumita de rezultatul negocierilor. Ministrul mediului Jan Syzyszko a avut mai multe interventii pe parcursul discutiilor, considerand ca reforma EU ETS s-ar dovedi o sarcina mult prea grea pentru industria din tara sa, recunoscuta pentru marea dependenta fata de combustibilii fosili.

Astfel, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, Pawel Mucha, a declarat pentru Reuters ca nu este exclus ca tara sa se adreseze Curtii Europene pentru Justitie, Polonia considerand ca actul normativ, care a fost adoptat cu majoritate de voturi, nu are un caracter obligatoriu, neavand sprijinul tuturor statelor membre. In forma actuala, legislatia comunitara prevede ca un document de compromis are nevoie de votul a cel putin 16 state membre, reprezentand 65% din populatia Uniunii Europene.

Acordul adoptat marti se afla acum in procedura de trialog, respectiv negocierea intre Comisia Europeana – statele membre – Parlamentul European.

Leave a Reply

Your email address will not be published.